На цьому акцентують фахівці Городоцької ДПІ, посилаючись на статтю 16 Податкового Кодексу України від 02.12.2010  №2755-VI із змінами та доповненнями, внесеними Законами України (далі – Кодекс). У документі йдеться про обов’язок платника податків сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Платник податків може отримати інформацію про наявність або відсутність податкового боргу  (зокрема про незначні суми податкового боргу до 3060 гривень коли платнику не передбачено формування та надсилання податкової вимоги), скориставшись Електронним кабінетом, а також мобільним за стосунком «Моя податкова», який можна завантажити на телефон як на платформі Android, так і iOS. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС: https:/tax.gov.ua. 

Крім цього нагадуємо, що у Головному управлінні ДПС у Львівській області працюють гарячі телефонні лінії з питань податкового боргу, а саме: (0322)2973322,  (0322)2973062, (093)8052904.

У разі з’ясування наявності у платника податкового боргу, просимо враховувати при сплаті норми наказу Міністерства фінансів України від 22.03.2023 №148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту “Призначення платежу” платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їхнього повернення». Реквізити «призначення платежу» платіжної інструкції передбачають поле встановленого формату – «код виду сплати». Під час заповнення поля «код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати, а саме при наявності податкового боргу:

140 – сплата коштів у рахунок погашення податкового боргу/заборгованості з єдиного внеску/грошових зобов’язань;

Своєчасне з’ясування наявності податкового боргу та його самостійне погашення унеможливить у подальшому негативні наслідки. Це, зокрема, збільшення сум штрафних санкцій, пені, застосування податкової застави на майно боржника, неможливість, за необхідності, отримання довідки про відсутність податкової заборгованості, проблеми з отриманням кредитів, застосування спрощеної системи оподаткування, тощо.   

Наголошуємо на важливості збільшення таких надходжень у час військової агресії російської федерації проти України, що в свою чергу дасть  можливість Державі виконувати свої зобов’язання перед суспільством.

 Контакти гарячих ліній ГУ ДПС у Львівській області: https://lv.tax.gov.ua/kontakti//

Комунікаційна платформа: lv.ikc@tax.gov.ua 

Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.lviv

Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Львівській області Телеграм: https://t.me/tax_service_Lviv   

Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot».